Marathon+ 44km

Μαραθώνιος στο ορεινό σύμπλεγμα της Τύμφης

Λίγα λόγια για τον Marathon+ 44km

Ένας ανανεωμένος αγώνας σε μια χορταστική διαδρομή 44km, κυκλική, με 2.600m θετικής υψομετρικής, σας προκαλεί να ανεβάσετε τους προσωπικούς σας στόχους και να δείτε το ορεινό τρέξιμο από άλλη οπτική γωνία.

Υψομετρικό προφίλ

iTRA & UTMB

2 iTRA POINTS

RACE CATEGORY

Βασικά στοιχεία αγώνα

Όριο συμμετοχών
Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν το μέγιστο έως και 350 αθλητές.
Όριο τερματισμού αγώνα
10 ώρες από την εκκίνηση του αγώνα.
Χρονικά όρια αποκλεισμού (cut off points)
 1. Μεγάλο Πάπιγκο (έξοδος από τον σταθμό): στις 4 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη

Περιγραφή διαδρομής

Η διαδρομή ξεκινά από τα 1050m υψόμετρο, το Γυμνάσιο Τσεπελόβου. Διασχίζει  για 300m  την πλατεία του χωριού και συνεχίζει με την έντονη ανηφόρα της Σκάλας Τσεπελόβου, εκεί όπου θα βρεθούν ξανά οι δρομείς στον τερματισμό. (2km+290m θετική υψομετρική και υψόμετρο 1340m).

Για τα επόμενα 3.300m, συνεχίζουμε σε κατηφορική σχεδόν διαδρομή (-270m) και φτάνουμε στο χωριό Καπέσοβο (υδροδοσία  & Checkpoint).

Ο αγώνας συνεχίζει με έντονη κατηφόρα για 2.300m σε αρνητική υψομετρική (-420m), καθαρά τεχνική διαδρομή, για να συναντήσουμε την παλιά διαδρομή στο 7,5km μπαίνοντας πλέον στο Φαράγγι του Βίκου!

Η διαδρομή εξελίσσεται μέσα στο Φαράγγι, με μικρές εναλλαγές κλίσεων (ανηφόρα-κατηφόρα) μέχρι το 12km, όπου συναντάμε την θέση «Κλήμα» και τον 1ο σταθμό ανεφοδιασμού, σε υψόμετρο 607m, άνοδο 489m, κάθοδο 930m.

Συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο μέχρι να φτάσουμε στις πηγές Βοϊδομάτη (υδροδοσία & Checkpoint) στο 19km πλέον του αγώνα (υψομ. 483m, άνοδος 586m,κάθοδος 1140m). Από εκεί, ξεκινά η έντονη ανηφόρα μέχρι να φτάσουμε στο Μεγάλο Πάπιγκο (23km), όπου συναντάμε τον 2ο σταθμό ανεφοδιασμού (κεντρικός), για μια καλή ανάσα πριν τη συνέχεια. (υψομ. 933m, άνοδος 1100m, κάθοδος 1200m).

Περνάμε από το Μικρό Πάπιγκο και η διαδρομή συνεχίζει ανηφορικά για 5,5km, μέχρι το καταφύγιο Αστράκας (30km), όπου βρίσκεται ο 3ος σταθμός ανεφοδιασμού, στα 1920m υψομ., +1900m θετική υψομετρική.

Μετά το καταφύγιο, ξεκινά τεχνική κατηφόρα για περίπου 1,5km και στη συνέχεια ανεβαίνουμε ξανά μέχρι τη λίμνη Ρομπόζη33,2km (4ος σταθμός ανεφοδιασμού), στα 2030m υψόμετρο, που είναι και το υψηλότερο σημείο του αγώνα και θετική υψομετρική 2150m.

Συνεχίζουμε κατηφορικά πλέον, με μικρές εναλλαγές κλίσεων ως το 38km, θέση «Κρούνα», όπου θα δροσιστούμε από το νερό φυσικής πηγής που υπάρχει εκεί.

Η διαδρομή για τα επόμενα 2,5km έχει μικρή εναλλαγή υψομετρικής (+140), ώσπου να φτάσουμε στο 40km πλέον και στην θέση «Αυγερινός» (5ος σταθμός ανεφοδιασμού), στα 1750m υψόμετρο και θετική υψομετρική 2560μ.

Συνεχίζουμε για τα τελευταία 4,5km, όλο κατηφόρα, με Checkpoint πριν τη Σκάλα Τσεπελόβου, από όπου αρχίζει πλέον η αντίστροφη (κατηφορική πλέον) διαδρομή της αρχής του αγώνα, για να τερματίσουμε τελικά στο Γυμνάσιο Τσεπελόβου.

Τροφοδοσία αθλητών αγώνα Marathon+ 44km

Η δρομική ενασχόληση και ιδιαίτερα αυτή που περιλαμβάνει αποστάσεις μεγάλης διάρκειας, τόσο χρονικά όσο και χιλιομετρικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή πρόσληψη. Η σπουδαιότητα της τροφοδοσίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, για αυτούς που έχουν ανάλογες εμπειρίες μεγάλων αγώνων, φαίνεται να είναι το «κλειδί» για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν εστιάζει μόνο στην επίδοση αλλά και στην ευχαρίστηση που προσφέρει ο αγώνας και παράλληλα στην αποφυγή του «φαινομένου της επιβίωσης». Βασικό σκεπτικό της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την τροφοδοσία του αγώνα μας, είναι η παροχή στους συμμετέχοντες αθλητές ποικιλίας γεύσεων, η οποία καλύπτει ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η επιλογή και τοποθέτηση των διαφόρων διατροφικών ειδών στους σταθμούς τροφοδοσίας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στους αθλητές να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ενεργειακής κάλυψης των αρχαρίων δρομέων οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν ακόμα και χωρίς διατροφικό πρωτόκολλο. Ο σχεδιασμός τροφοδοσίας τους από τους σταθμούς είναι κατάλληλος για την αποφυγή ενεργειακής απώλειας που πιθανόν να προκύψει από την έλλειψη ανάλογης αγωνιστικής εμπειρίας. Η προτεινόμενη επιλογή και τοποθέτηση στους σταθμούς τροφοδοσίας πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις και την αντίστοιχη επιστημονική βιβλιογραφία. Κάθε αγώνας ορεινού τρεξίματος είναι ξεχωριστός και συνάμα κάθε αθλητής είναι μοναδικός. Οι ενδοατομικές διαφορές μεταξύ των αθλητών είναι αρκετές και η προσπάθεια ικανοποίησης τους, τουλάχιστον στο ενεργειακό επίπεδο αποτελεί κίνητρο για όλους εμάς. Συμπληρωματικό και καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της αγωνιστικής τροφοδοσίας έπαιξε η βιωματική μας ενασχόληση σε ατομικό επίπεδο, η δημιουργία αντίστοιχων πρωτοκόλλων σε αθλητές μας, καθώς και οι απόψεις σας που αποτέλεσαν σχεδιαστικό οδηγό μας.

Η Επιστημονική Ομάδα

Σταμάτης Μουρτάκος MSc, PhD Αθλητικός Διατροφολόγος – Εργοφυσιολόγος Στάθης Βασιλείου, CISSN Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος – Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Δημήτρης Θεοδωρακάκος, ISSN Πρωταθλητής Μαραθωνίου, Ορεινού τρεξίματος και προπονητής
 • *Σ.Θ.Υ.Δ.: Συνολική Θετική Υψομετρική Διαφορά
 • *Μπάρα: Υδατανθράκων & πρωτεϊνών
 • *Αλμυρά: Μπισκότα, πατατάκια, φυστίκια, ψωμί & φέτα γαλοπούλας
 • *Αναψυκτικό: Cola
 • *Φρούτα: Καρπούζι ή μπανάνα κλπ.
ΧλμΣ.Θ.Υ.Δ.ΤοποθεσίαΣταθμός / CheckpointΦυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙΙσοτονικό ΡόφημαΤζελ Nomad HoneyΜπάραΚέικΑποξηραμένα φρούταΑλμυράColaΜπανάνα Dole
5.5+303μΚΑΠΕΣΟΒΟCheckpoint
12+489μΚΛΗΜΑ
19+586μΠΗΓΕΣ ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ
23+1100μΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟ
Elim. Point:
4.5 ώρες
30+1900μΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣ
33.2+2150μΛΙΜΝΗ ΡΟΜΠΟΖΙ
37+2300μΚΡΟΥΝΑ
40+2560μΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
42+2590μΣΚΑΛΑ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥCheckpoint

Η διαδρομή σε μορφή GPX

Μπορείτε να κατεβάσετε τη διαδρομή για τον Marathon+ 44km σε μορφή GPX και να το εισαγάγετε στο ρολόι σας.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Υποχρεωτικός εξοπλισμός Marathon+ 44km

Οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους παγούρι (χωρητικότητας τουλάχιστον 500ml) ή/και ποτήρι για τα ροφήματα στους σταθμούς (νερό, αναψυκτικά κλπ).

Η Διοργάνωση δεν προσφέρει κύπελα υδροδοσίας στους Σταθμούς υποστήριξης. Κάθε αθλητής είναι υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (κύπελο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ) το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Οι ποσότητες υγρών θα προσφέρονται με πρακτικό δοσομετρητή από το προσωπικό των Σταθμών. Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα. Οι αθλητές έχουν την ευθύνη μεταφοράς ενός ή δύο δοχείων για να δέχονται ξεχωριστά νερό και ισοτονικό.

Η μεταφορά σακιδίων υδροδοσίας ή σακιδίων πλάτης ή μέσης γενικότερα, επιτρέπεται. Η εγκατάλειψη σακιδίου κατά μήκος της διαδρομής στα σημεία κεντρικών σταθμών γίνεται με ευθύνη του αθλητή.

Ο κάθε αθλητής έχει δικαίωμα να μεταφέρει πάνω του τον εξοπλισμό που ο ίδιος θεωρεί ως αναγκαίο ώστε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του αγώνα. Η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει τυχαίους ελέγχους για την πληρότητα του εξοπλισμού τόσο κατά την εκκίνηση, όσο και κατά την διάρκεια του αγώνα.

Η Διοργάνωση συνιστά έναν ελάχιστο εξοπλισμό, τον αποκαλούμενο “Εξοπλισμό Επιβίωσης“, ο οποίος είναι ο απολύτως αναγκαίος για έναν αθλητή που αγωνίζεται επί τόσες ώρες συνεχόμενα.

Το προτεινόμενο πακέτο του «Εξοπλισμού Επιβίωσης» αποτελείται από τα εξής:

 • Κινητό τηλέφωνο
 • Mini Φαρμακείο
 • Αδιάβροχο μπουφάν (αναλόγως με τον καιρό)
 • Στερεά τροφή
 • Φακός κεφαλής & μπαταρίες
 • Αλουμινοκουβέρτα
 

Στον παραπάνω εξοπλισμό, ο κάθε αθλητής μπορεί να προσθέσει ζωτικής σημασίας φάρμακα που ενδέχεται να του χρειαστούν, καθώς και άλλα πρακτικής σημασίας αντικείμενα, όπως: 

 • γκέτες
 • κύπελο υγρών
 • μπατόν πεζοπορίας
 • καπέλο ηλίου
 • γάντια
 • σκεύασμα ηλεκτρολυτών κ.α.
Προαιρετικός εξοπλισμός

Η Διοργάνωση προτείνει στους αθλητές να μεταφέρουν μικρό σακίδιο πλάτης ή μέσης με κάποια βασικά εφόδια, όπως:

 • γυαλιά,
 • καπέλο,
 • ασκό ή παγούρι με φαρδύ στόμιο,
 • στερεά τροφή της επιλογής τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα ενδιάμεσα των σταθμών.
 
ΣΑΚΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (DROP BAG)

Κάθε αθλητής δικαιούται να παραδώσει ένα «σάκο ανεφοδιασμού» (drop bag) στο Τσεπέλοβο, πριν την έναρξη του αγώνα στον χώρο εκκίνησης/τερματισμού (Γυμνάσιο Τσεπελόβου) έτσι ώστε, μετά τον τερματισμό τους, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντικείμενα που ενδεχομένως χρειάζονται (πχ στεγνά/καθαρά ρούχα, κλειδιά κλπ).

Σε όλους τους αθλητές, θα δοθεί ειδικό καρτελάκι που αναγράφει το BiB number, προκειμένου να τo τοποθετήσουν στον σάκο ανεφοδιασμού του τερματισμού τους. Μετά το πέρας του αγώνα, οι αθλητές θα μπορούν να παραλάβουν το drop bag τους, επίσης από το ίδιο σημείο (Γυμνάσιο Τσεπελόβου).

Η Διοργάνωση δεν διαθέτει drop bags στους αθλητές.
Οι σάκοι των αθλητών στον Τερματισμό θα είναι δικής τους επιλογής (κατά προτίμηση από αδιάβροχο υλικό, πχ νάυλον σακούλες με κορδόνι), ώστε να είναι ανθεκτικοί. 

Επίσης, η Διοργάνωση συνιστά να μη γίνεται άσκοπη κατανάλωση υλικών μιας χρήσης. Οι σάκοι θα περιέχουν οτιδήποτε εκτιμά ο ίδιος ο αθλητής ότι θα χρειαστεί ως υποστήριξη (τροφή, ρουχισμός κλπ). Μέσα στους σάκους απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιουδήποτε αιχμηρού αντικειμένου (μαχαίρια, πηρούνια κλπ), για να αποφευχθούν τυχόν μικροατυχήματα ή φθορές στο περιεχόμενο του σάκου ή και σε αυτό άλλων αθλητών. Κάθε αθλητής, φτάνοντας στον τερματισμό θα μπορεί να παραλαμβάνει και τον σάκο ανεφοδιασμού του, ο οποίος στο μεταξύ θα έχει επιστραφεί.

Η Διοργάνωση δεν φέρει ευθύνη για τυχόν θραύση αντικειμένων που περιέχουν οι σάκοι. Τα προσωπικά αντικείμενά που αφήνονται από αθλητές σε Σταθμούς Τροφοδοσίας του αγώνα (όπως πχ σακίδια, υδροδοσία , μπατόν κλπ), δεν αποτελούν ευθύνη της Διοργάνωσης σε περίπτωση απώλειας. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή τους μετά το τέλος του αγώνα.