TeRA

Ένας αγώνας-σταθμός στην ιστορία των ορεινών Ultra - 60km

Λίγα λόγια για τον TeRA

Ο TeRA είναι ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος, το ανάπτυγμα του οποίου εκτείνεται σε 60km και η θετική του υψομετρική διαφορά πλησιάζει τα 4000 μέτρα.

Ξεκινά στις 05:00, έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης 15 ώρες από την έναρξή του και έχει 1 ενδιάμεσο χρονικό όριο αποκλεισμού (elimination point).

Υψομετρικό προφίλ

iTRA & UTMB

3 iTRA POINTS

RACE CATEGORY

Βασικά στοιχεία αγώνα

Όριο συμμετοχών

Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν το μέγιστο έως και 300 αθλητές.

Όριο τερματισμού αγώνα
15 ώρες από την εκκίνηση του αγώνα.
Χρονικό όριο αποκλεισμού (cut off points)

Μονή Στομίου: 4 ώρες και 45 λεπτά από την έναρξη

Περιγραφή διαδρομής

Η διαδρομή έχει ως εξής:

Τσεπέλοβο – Αβάλος – Σιάδι Μύγας – Νταβάλιστα – Δρακόλιμνη – Καταφύγιο Αστράκας – Λίμνη Ρομπόζη – Αυγερινός – Μπελόη – Βραδέτο – Τσεπέλοβο (τερματισμός).

Ο αγώνας ξεκινά από το Γυμνάσιο Τσεπελόβου. Αφού διασχίσει το χωριό μετά από 1χλμ, μπαίνει σε χωματόδρομο για 3 χιλιόμετρα και στη συνέχεια σε μονοπάτι στο 4,2km. Στα 6,5km συναντά τη θέση «ΣΤΑΝΗ» (υδροδοσία) σε υψόμετρο 1724μ και +630μ υψομετρική. Στα 9,2km μέσα από το πέρασμα στα Μεγάλα Λιθάρια, οι αθλητές θα μπορέσουν να θαυμάσουν δεξιά τους την κορυφή ΓΚΟΥΡΑ και αριστερά τους την κορυφή ΚΡΕΒΒΑΤΙ της οροσειράς της Τύμφης.

Στο 11km (2320μ , +1315)  η διαδρομή διαπερνά το πέρασμα του λαιμού της Τσούκα Ρόσας (Αβάλος), όπου συναντάμε τον 1ο Σταθμό Ανεφοδιασμού. Οι πρώτοι αθλητές θα έχουν την δυσεύρετη ευκαιρία να δουν την ανατολή του ήλιου αλλά και το μεγαλείο του φαραγγιού του Αώου από το ψηλότερο σημείο του αγώνα. Μια εμπειρία πραγματικά αξέχαστη! Η διαδρομή στη συνέχεια κατηφορίζει για 4 χιλιόμετρα μέχρι τη θέση ΚΑΤΣΑΝΟΣ (1665μ, +1375) και βρίσκει την πρώτη απότομη ανηφοριά όπου σε 650μ απόσταση ανεβαίνει 250μ υψομετρικά.

Στο 19,5km, υπάρχει η μαγευτική τοποθεσία ΣΙΑΔΙ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ (1435μ, + 1712). Οι δρομείς θα μπορέσουν να θαυμάσουν την επιβλητική κορυφή της Γκαμήλας που υψώνεται στα νοτιοδυτικά, αλλά και τα πεύκα που φύονται πάνω στα τεράστια βράχια. Μετά από 1,5 χιλιόμετρο μέσα σε πυκνό δάσος και αφού περάσει από τη θέση «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» (1340μ, +1722), το μονοπάτι γίνεται έντονα κατηφορικό. Τα πανύψηλα πεύκα, μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να δει όλη τη βόρεια πλευρά της Τύμφης, προσφέρουν πολύτιμη προστασία από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Στο 23km, 3 περίπου χιλιόμετρα πριν τη Μονή Στομίου, βρίσκεται ο 2ος Σταθμός Ανεφοδιασμού και το cut off point με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 4 ώρες και 45′ από την έναρξη. Από το σταθμό αυτόν ξεκινά η πιο απαιτητική, ίσως, ανηφόρα του αγώνα, που οδηγεί στο πέρασμα τις «ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ» (υδροδοσία). Μέσα σε 2,5 χιλιόμετρα απόσταση η υψομετρική διαφορά εκτοξεύεται κατά 700μ.

Οι δρομείς, αφού τραβερσάρουν για 2,5 χιλιόμετρα κάτω από τις ορθοπλαγιές της ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ μέχρι τη ρεματιά των αγριοκάτσικων, θα πάρουν μια ανάσα αντικρίζοντας τον κάμπο της Κόνιτσας και τον Αώο που τον διασχίζει. Μετά από μια ακόμη ανηφοριά με +250μ υψομετρική, οι αθλητές βγαίνουν στην ΛΑΚΚΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΜΑΝΗ, στο ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ  και την ΛΙΜΝΗ ΡΙΖΙΝΑΣ με την πλούσια υδρόβια βλάστηση. Στην αρχή της ανηφόρας που οδηγεί στη περίφημη ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ της Τύμφης υπάρχει θέση υδροδοσίας που εξυπηρετεί στο ανέβασμα των αθλητών στο 31km, αλλά παράλληλα και στο κατέβασμα στο 34km. Στην ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ θα υπάρχει και το 1ο Checkpoint.

Με το ελλειψοειδές της σχήμα εκτείνεται στο αλπικό λιβάδι της Τύμφης, μαγνητίζοντας τους δρομείς. Ένα σπάνιο μέρος για τη χώρα μας. Στο 37km η διαδρομή περνά από το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣ (3ος Σταθμός Ανεφοδιασμού και Checkpoint).

Η διαδρομή συνεχίζει προς τη μαγευτική λίμνη Ρομπόζη (40km) κατεβαίνοντας προς το Μέγα Λάκκο όπου διασχίζοντάς ένα από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά σημεία της Τύμφης, φτάνουμε στον Σταθμό Τροφοδοσίας του Αυγερινού (47km).

Για τα επόμενα 6km περίπου η διαδρομή είναι κατηφορική, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, περνώντας από την εντυπωσιακή θέση «Μπελόη» (Checkpoint), όπου ο αθλητής -εφόσον το επιθυμεί- μπορεί να κάνει επιπλέον 250μ για να απολαύσει ένα φυσικό “μπαλκόνι” με μοναδική θέα, οδηγώντας μας στο χωριό Βραδέτο (53km – Checkpoint) , στο οποίο υπάρχει ένας ακόμη Σταθμός Τροφοδοσίας, προκειμένου να ανακτήσουμε δυνάμεις για τα τελευταία χιλιόμετρα του αγώνα. Ο αγώνας συνεχίζει κατηφορικά περνώντας από την πέτρινη Σκάλα του Βραδέτου για επιπλέον 2km περίπου. Εκεί βρισκόμαστε στο 54km του αγώνα, όπου και ξεκινάει η τελευταία συνεχόμενη ανάβαση, προς την περιοχή Λούτσα (58km).

Τέλος, κατηφορίζοντας μέσα από τη Σκάλα Τσεπελόβου, οι αθλητές και οι αθλήτριες κουρασμένοι αλλά γεμάτοι ικανοποίηση από όλο αυτό το «ταξίδι», θα τερματίσουν στο σημείο από όπου εκκίνησαν, στο Γυμνάσιο Τσεπελόβου.

Τροφοδοσία αθλητών αγώνα

Η δρομική ενασχόληση και ιδιαίτερα αυτή που περιλαμβάνει αποστάσεις μεγάλης διάρκειας, τόσο χρονικά όσο και χιλιομετρικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή πρόσληψη. Η σπουδαιότητα της τροφοδοσίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, για αυτούς που έχουν ανάλογες εμπειρίες μεγάλων αγώνων, φαίνεται να είναι το «κλειδί» για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν εστιάζει μόνο στην επίδοση αλλά και στην ευχαρίστηση που προσφέρει ο αγώνας και παράλληλα στην αποφυγή του «φαινομένου της επιβίωσης».

Βασικό σκεπτικό της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την τροφοδοσία του αγώνα μας, είναι η παροχή στους συμμετέχοντες αθλητές ποικιλίας γεύσεων, η οποία καλύπτει ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η επιλογή και τοποθέτηση των διαφόρων διατροφικών ειδών στους σταθμούς τροφοδοσίας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στους αθλητές να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ενεργειακής κάλυψης των αρχαρίων δρομέων οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν ακόμα και χωρίς διατροφικό πρωτόκολλο. Ο σχεδιασμός τροφοδοσίας τους από τους σταθμούς είναι κατάλληλος για την αποφυγή ενεργειακής απώλειας που πιθανόν να προκύψει από την έλλειψη ανάλογης αγωνιστικής εμπειρίας.

Η προτεινόμενη επιλογή και τοποθέτηση στους σταθμούς τροφοδοσίας πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις και την αντίστοιχη επιστημονική βιβλιογραφία.

Κάθε αγώνας ορεινού τρεξίματος είναι ξεχωριστός και συνάμα κάθε αθλητής είναι μοναδικός. Οι ενδοατομικές διαφορές μεταξύ των αθλητών είναι αρκετές και η προσπάθεια ικανοποίησης τους, τουλάχιστον στο ενεργειακό επίπεδο αποτελεί κίνητρο για όλους εμάς. Συμπληρωματικό και καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της αγωνιστικής τροφοδοσίας έπαιξε η βιωματική μας ενασχόληση σε ατομικό επίπεδο, η δημιουργία αντίστοιχων πρωτοκόλλων σε αθλητές μας, καθώς και οι απόψεις σας που αποτέλεσαν σχεδιαστικό οδηγό μας.

 • *Σ.Θ.Υ.Δ.: Συνολική Θετική Υψομετρική Διαφορά
 • *Μπάρα: Υδατανθράκων & πρωτεϊνών
 • *Αλμυρά: Μπισκότα, πατατάκια, φυστίκια, ψωμί & φέτα γαλοπούλας
 • *Αναψυκτικό: Cola
 • *Φρούτα: Καρπούζι ή μπανάνα κλπ.
ΧλμΣ.Θ.Υ.Δ.ΤοποθεσίαΣταθμός / CheckpointΦυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙΙσοτονικό ΡόφημαΤζελ Nomad HoneyΜπάραΚέικΑποξηραμένα φρούταΑλμυράColaΜπανάνα DoleΖυμαρικάSandwich Τυρί
6,5+600mΣΤΑΝΗ
11+1200mΑΒΑΛΟΣ
23+1600mΜΟΝΗ ΣΤΟΜΙΟΥElim. Point:
4 ώρες και 45 λεπτά
31+2700mΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΙΜΝΩΝ
32,5+2900mΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗCheckpoint
34+2900mΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΙΜΝΩΝ
37+3100mΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣCheckpoint
40,2+3350mΛΙΜΝΗ ΡΟΜΠΟΖΗ
44+3500mΚΡΟΥΝΑ
47+3760mΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
51ΜΠΕΛΟΗCheckpoint
53+3800mΒΡΑΔΕΤΟCheckpoint
58+4290mΣΚΑΛΑ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥ

Η διαδρομή σε μορφή GPX

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Υποχρεωτικός εξοπλισμός TeRA

Οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους παγούρι (χωρητικότητας τουλάχιστον 500ml) ή/και ποτήρι για τα ροφήματα στους σταθμούς (νερό, αναψυκτικά κλπ).

Η Διοργάνωση δεν προσφέρει κύπελα υδροδοσίας στους Σταθμούς υποστήριξης. Κάθε αθλητής είναι υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (κύπελο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ) το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Οι ποσότητες υγρών θα προσφέρονται με πρακτικό δοσομετρητή από το προσωπικό των Σταθμών. Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα. Οι αθλητές έχουν την ευθύνη μεταφοράς ενός ή δύο δοχείων για να δέχονται ξεχωριστά νερό και ισοτονικό.

Η μεταφορά σακιδίων υδροδοσίας ή σακιδίων πλάτης ή μέσης γενικότερα, επιτρέπεται. Η εγκατάλειψη σακιδίου κατά μήκος της διαδρομής στα σημεία κεντρικών σταθμών γίνεται με ευθύνη του αθλητή.

Επιπλέον στον αγώνα TeRA, προβλέπεται ο παρακάτω υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές στη διάρκεια του αγώνα.

 • Αλουμινοκουβέρτα
 • Φακός κεφαλής & μπαταρίες
 • Mini φαρμακείο
 • Κινητό τηλέφωνο
 • Επιπλέον τροφή (σε στερεά ή υγρή μορφή)

Ο κάθε αθλητής έχει δικαίωμα να μεταφέρει πάνω του τον εξοπλισμό που ο ίδιος θεωρεί ως αναγκαίο ώστε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του αγώνα. Η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει τυχαίους ελέγχους για την πληρότητα του εξοπλισμού τόσο κατά την εκκίνηση, όσο και κατά την διάρκεια του αγώνα.

Η Διοργάνωση συνιστά έναν ελάχιστο εξοπλισμό, τον αποκαλούμενο “Εξοπλισμό Επιβίωσης“, ο οποίος είναι ο απολύτως αναγκαίος για έναν αθλητή που αγωνίζεται επί τόσες πολλές συνεχόμενες ώρες.

Το προτεινόμενο πακέτο του «Εξοπλισμού Επιβίωσης» αποτελείται από τα εξής:

 • Αδιάβροχο μπουφάν (αναλόγως με τον καιρό)
 • Φαρμακείο
 

Στον παραπάνω εξοπλισμό, ο κάθε αθλητής μπορεί να προσθέσει ζωτικής σημασίας φάρμακα που ενδέχεται να του χρειαστούν, καθώς και άλλα πρακτικής σημασίας αντικείμενα, όπως: 

 • γκέτες
 • κύπελο υγρών
 • μπατόν πεζοπορίας
 • καπέλο ηλίου
 • γάντια
 • σκεύασμα ηλεκτρολυτών κ.α.
Προαιρετικός εξοπλισμός

Η Διοργάνωση προτείνει στους αθλητές να μεταφέρουν μικρό σακίδιο πλάτης ή μέσης με κάποια βασικά εφόδια, όπως:

 • γυαλιά,
 • καπέλο,
 • ασκό ή παγούρι με φαρδύ στόμιο,
 • στερεά τροφή της επιλογής τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα ενδιάμεσα των σταθμών.
 

Κάθε αθλητής είναι πλέον υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (κύπελο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ) το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Οι ποσότητες υγρών θα προσφέρονται με πρακτικό δοσομετρητή από το προσωπικό των Σταθμών.

Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα. Οι αθλητές έχουν την ευθύνη μεταφοράς ενός ή δύο δοχείων για να δέχονται ξεχωριστά νερό και ισοτονικό.

Η μεταφορά σακιδίων υδροδοσίας ή σακιδίων πλάτης ή μέσης γενικότερα, επιτρέπεται. Η εγκατάλειψη σακιδίου κατά μήκος της διαδρομής στα σημεία κεντρικών σταθμών γίνεται με ευθύνη του αθλητή.

ΣΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΗ

Κάθε αθλητής δικαιούται να παραδώσει ένα «σάκο αθλητή» στο Τσεπέλοβο, πριν την έναρξη του αγώνα στον χώρο εκκίνησης/τερματισμού (Γυμνάσιο Τσεπελόβου) έτσι ώστε, μετά τον τερματισμό τους, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντικείμενα που ενδεχομένως χρειάζονται (πχ στεγνά/καθαρά ρούχα, κλειδιά κλπ).

Σε όλους τους αθλητές, θα δοθεί ειδικό καρτελάκι που αναγράφει το BiB number, προκειμένου να τo τοποθετήσουν στον σάκο τους. Μετά το πέρας του αγώνα, οι αθλητές θα μπορούν να παραλάβουν το σάκο τους, επίσης από το ίδιο σημείο (Γυμνάσιο Τσεπελόβου).

Η Διοργάνωση δεν διαθέτει σάκους bags στους αθλητές.

Οι σάκοι των αθλητών στον Τερματισμό θα είναι δικής τους επιλογής (κατά προτίμηση από αδιάβροχο υλικό, πχ νάυλον σακούλες με κορδόνι), ώστε να είναι ανθεκτικοί. 

Επίσης, η Διοργάνωση συνιστά να μη γίνεται άσκοπη κατανάλωση υλικών μιας χρήσης. Οι σάκοι θα περιέχουν οτιδήποτε εκτιμά ο ίδιος ο αθλητής ότι θα χρειαστεί ως υποστήριξη (τροφή, ρουχισμός κλπ). Μέσα στους σάκους απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιουδήποτε αιχμηρού αντικειμένου (μαχαίρια, πηρούνια κλπ), για να αποφευχθούν τυχόν μικροατυχήματα ή φθορές στο περιεχόμενο του σάκου ή και σε αυτό άλλων αθλητών. Κάθε αθλητής, φτάνοντας στον τερματισμό θα μπορεί να παραλαμβάνει και τον σάκο του, ο οποίος στο μεταξύ θα έχει επιστραφεί.

Η Διοργάνωση δεν φέρει ευθύνη για τυχόν θραύση αντικειμένων που περιέχουν οι σάκοι. Τα προσωπικά αντικείμενά που αφήνονται από αθλητές σε Σταθμούς Τροφοδοσίας του αγώνα (όπως πχ σακίδια, υδροδοσία , μπατόν κλπ), δεν αποτελούν ευθύνη της Διοργάνωσης σε περίπτωση απώλειας. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή τους μετά το τέλος του αγώνα.