Zagori Mountain Running: ο τόπος & η γιορτή ορεινού τρεξίματος με σεβασμό προς το περιβάλλον και την κοινωνία

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Για εμάς στο Zagori Mountain Running, κάθε αγώνας έχει τη δική του αξία! Και πιστεύουμε βαθιά, πως το σπουδαιότερο μετάλλιο θα έπρεπε να δίνεται στους ανθρώπους εκείνους, που ίσως δε μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες τρεξίματος, αλλά κάθε μέρα «τερματίζουν» με τον δικό τους τρόπο πετυχαίνοντας νίκες ιδιαίτερες και ξεχωριστές ! Αναγνωρίζοντας τέτοιες προσπάθειες, το Zagori Mountain Running «τρέχει» και στηρίζει, με συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιεί κάθε χρόνο, ευαίσθητες ομάδες συνανθρώπων μας που αποτελούν πρότυπο για το τι σημαίνει ΔΥΝΑΜΗ και ΕΛΠΙΔΑ!
 • Το 2017 και το 2018, δεκάδες δρομείς και επισκέπτες στο Ζαγόρι έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στήριξης στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το “Όραμα Ελπίδας και η Marathon Team Greece! To Ζagori Mountain Running με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και εντάχθηκε στην αλυσίδα ζωής του συλλόγου!
 • Στις 15 Ιουλίου του 2017, πραγματοποιήθηκε τοZagori Night Run στους Κήπους Ζαγορίου, ένας αγώνας αφιερωμένος σε έναν μοναδικό σκοπό, καθώς επιδίωξή μας ήταν να στείλουμε ένα κοινωνικό μήνυμα και να φωτίσουμε όσο γίνεται, τις ζωές οικογενειών με παιδιά που πάσχουν από Νεοπλασματική ασθένεια. Τα έσοδα από τη συμμετοχή στον αγώνα διατέθηκαν για το σπουδαίο έργο της ΕΛΕΠΑΠ στα Ιωάννινα.
 • Για πρώτη φορά σε αγώνες βουνού στο 6ο Zagori Mountain Running, έτρεξαν αθλητές με προβλήματα όρασης, οι οποίοι με την συμμετοχή τους απέδειξαν, ότι η δύναμη της θέλησης μπορεί να ξεπεράσει κάθε δυσκολία, μήνυμα που αγκαλιάστηκε από την διοργάνωση και είχε την υποστήριξη του Eye contact foundation.
 • Οσοι έλαβαν μέρος στους αγώνες της διοργάνωσης το 2018 αλλά και οι επισκέπτες, αποκτώντας ένα συλλεκτικό βραχιολάκι με οικολογικό μήνυμα (Respect the Mountains),, συνέβαλαν σε έναν σημαντικό κοινωνικό σκοπό! Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις πωλήσεις, διατέθηκαν από την “My Adventure”, στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» Ιωαννίνων.
  Οι δράσεις ευαισθητοποίησης όμως, δεν σταματούν εδώ, γιατί πάντα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται στήριξη, ενθάρρυνση κι αγάπη! Το Zagori Mountain Running ανοίγει μια μεγάλη αγκαλιά που χωρά όλους όσους δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα ΖΩΗΣ!
 • Φέτος, το συλλεκτικό βραχιολάκι της διοργάνωσης, είναι αφιερωμένο στα παιδιά με Κυστική Ίνωση! Με κεντρικό σύνθημα Run & Win CF”, θέλουμε να συμβάλλουμε κι εμείς στην προσπάθεια ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Γι’ αυτό τον λόγο, τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

Κάθε χρονιά αποτελεί και μια νέα πρόκληση για το Zagori Mountain Running ! Αυτό όμως που δεν αλλάζει και αποτελεί πρωταρχικό στόχο της διοργάνωσης είναι : η διεξαγωγή της 3μερης αθλητικής γιορτής να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον! Το Γεωπάρκο Βίκου Αώου, με την μοναδική ομορφιά και την παγκόσμια περιβαλλοντική του αναγνώριση, είναι ο τόπος που μας φιλοξενεί και επιβάλλει το αυτονόητο, την μηδενική ρύπανση και επιβάρυνση της φύσης από τους συμμετέχοντες! Το  Zagori Mountain Running δίνει το καλό παράδειγμα, υλοποιώντας στο πλαίσιο διεξαγωγής των αγώνων, μια σειρά από δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της Τύμφης, που μας φιλοξενεί!
 • Κάθε χρονιά μέσω ειδικών κάδων ανακύκλωσης και σε συνεργασία με τον Μεγάλο Χορηγό του αγώνα “ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ ΖΑΓΟΡΙ”, συλλέγεται κάθε μπουκάλι των αθλητών, συμβάλλοντας στη διεξαγωγή μίας αθλητικής διοργάνωσης με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
 • Το 2018, με σύνθημα «Αγαπώ και Σέβομαι το Βουνό», στην προσπάθειά μας να πετύχουμε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η διοργάνωση προγραμματίζει δράσεις ευαισθητοποίησης κατά το διήμερο των αγώνων στις περιοχές Τσεπέλοβο και Κήποι: τον καθαρισμό των μονοπατιών αλλά και τη διάθεση μέρους των εσόδων από την πώληση συλλεκτικού buff για την προστασία του υπό απειλή με εξαφάνιση αγριόγιδου της Πίνδου.
 • Ενεργοποιήσαμε στην πράξη την περιβαλλοντική συνείδηση των αθλητών, μέσα από μια καινοτόμο ενέργεια, το «οικολογικό αποτύπωμα». Με τον τρόπο αυτό απαγορεύεται η απόρριψη οποιουδήποτε αντικειμένου κατά μήκος της διαδρομής των αγώνων. Αδιαπραγμάτευτη αρχή της διοργάνωσης είναι πως, φεύγοντας από τα μονοπάτια της Τύμφης το μόνο που θα αφήσουμε πίσω μας, είναι το αποτύπωμα των παπουτσιών μας!
 • Η αγάπη μας για το Ζαγόρι και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον που φιλοξενεί την μεγαλύτερη διοργάνωση ορεινού τρεξίματος “ZAGORI MOUNTAIN RUNNING“, οδήγησε, την ομάδα της FIFTH ELEMENT και την εταιρία MY ADVENTURE, στην απόφαση της κατασκευής μιας παραδοσιακής πέτρινης βρύσης εντός της Χαράδρας του Βίκου (κάτω από το Μονοδένδρι),σε ένα ιδιαίτερα δύσβατο σημείο, με στόχο να ξεδιψούν οι εκατοντάδες περιπατητές και δρομείς οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή! Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς όλα τα υλικά που χρειάστηκαν, μεταφέρθηκαν με πολύ κόπο και απαιτήθηκε η χειρωνακτική εργασία αρκετών ανθρώπων-εθελοντών, αλλά και η συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου προκειμένου να φθάσει το νερό με αγωγό μέχρι το συγκεκριμένο σημείο.
 • Τα μετάλλια και τα έπαθλα των αγώνων του Zagori Mountain Running, φιλοτεχνήθηκαν από τον Γιαννιώτη καλλιτέχνη, Δημήτρη Δρούβη! Το μετάλλιο, φέρει πάνω του χαραγμένη την άγρια ορχιδέα της Πίνδου ως κυρίαρχο σχέδιο, με δύο φύλλα του φυτού να αγκαλιάζουν το λουλούδι ως στεφάνι.
 • Το έπαθλο των αγώνων, αναπαριστά το κέρας του αγριόγιδου της Πίνδου, που απειλείται με εξαφάνιση. Μελετήθηκαν τα ανατομικά χαρακτηριστικά του και αποδόθηκε σε μέταλλο ως γλυπτό!