Zagori Classic Race 33km

Γνωρίστε το μεγαλύτερο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ζαγορίου μέσα από έναν αγώνα 33km

Λίγα λόγια για τον Zagori Classic Race 33km

Ένας νέος αγώνας σε μια απολαυστική και ιδιαίτερα απαιτητική διαδρομή 33km, κυκλική, με 2.100m θετική υψομετρική, σας προκαλεί να ανεβάσετε τους προσωπικούς σας στόχους και να δείτε το ορεινό τρέξιμο από άλλη οπτική γωνία. Η μοναδική αυτή διαδρομή περνάει από πολλά χωριά, σκάλες & γεφύρια του Ζαγορίου!

Υψομετρικό προφίλ

iTRA & UTMB

2 iTRA POINTS

RACE CATEGORY

Βασικά στοιχεία αγώνα

Όριο συμμετοχών
Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν το μέγιστο έως και 400 αθλητές.
Όριο τερματισμού αγώνα
9 ώρες από την εκκίνηση του αγώνα.

Περιγραφή διαδρομής

Η διαδρομή του Zagori Classic Race 33km περνάει από 7 χωριά του Ζαγορίου και έχει ως εξής:

Τσεπέλοβο – Κήποι – Κουκούλι – Βίτσα – Μονοδένδρι – Καπέσοβο – Βραδέτο – Τσεπέλοβο

Οι αθλητές περνάνε από 6 “σκάλες” και συγκεκριμένα των Μπάγιας/Κοντοδήμου, Κουκουλίου, Βίτσας, Μονοδενδρίου, Βραδέτου, Τσεπελόβου και τα εξής πέτρινα γεφύρια: Χάτσιου, Κοβάτσαινας, Κοντοδήμου, Μίσιου, το “Πέρα” και το “Δώθε” γεφύρι.

Η διαδρομή ξεκινάει από το Γυμνάσιο Τσεπελόβου και κινούμαστε δεξιόστροφα. Τα πρώτα 2.6km έχουν κατηφορική κλίση και σε χωματόδρομο. Συνεχίζουμε περνώντας πάνω από το Γεφύρι του Χάτσιου και δεξιά μας αντικρίζουμε την έναρξη του Φαραγγιού του Βίκου.

Ανηφορίζουμε για τα επόμενα 1.4km, περνώντας το “Περδικονέρι” φτάνουμε στο 4ο km (υδροδοσία) και μπαίνουμε στο μαγικό νέο μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στους Κήπους μετά από 6km (10ο km) όπου βρίσκεται και ο Κεντρικός Σταθμός Τροφοδοσίας.

Συνεχίζουμε προς το γεφύρι του Κοντοδήμου και ανεβαίνουμε από την σκάλα Μπάγιας/Κοντοδήμου στο χωριό Κουκούλι (12.5 km) και έπειτα κατηφορίζουμε από την σκάλα Κουκουλίου προς το πέτρινο γεφύρι Μίσιου. Στην συνέχεια ανηφορίζουμε την σκάλα της Βίτσας, που μας οδηγεί μέσα στο χωριό, φτάνοντας στον κεντρικό Σταθμό Τροφοδοσίας Βίτσας.

Αφήνοντας πίσω την Βίτσα, συνεχίζουμε μέσω μονοπατιού για 1,5 km προκειμένου να βγούμε στο χωριό Μονοδένδρι στο 18ο km έχοντας συνολικά +1.000μ θετικής υψ. διαφοράς. Αφού κάνουμε στάση στον σταθμό, κατευθυνόμαστε προς την πρώτη μεγάλη κατάβαση του αγώνα, την σκάλα του Μονοδενδρίου. Αφού τρέξουμε για λίγο μέσα στο φαράγγι διασχίζοντάς το, ξεκινάμε για την μεγαλύτερη ανάβαση του αγώνα, από το «μονοπάτι των Μοϊκανών», προς το χωριό Καπέσοβο (22.5 km – υψομετρική διαφορά 1.470μ). Αφού φτάσουμε στο χωριό, συνεχίζουμε για λίγα μέτρα ασφάλτου και έπειτα κατηφορίζουμε σε χωματόδρομο προς την σκάλα του Βραδέτου

Εκεί ξεκινάει η τελευταία παρατεταμένη ανάβαση προς το χωριό Βραδέτο και στο 26ο km μένουμε λίγο ακόμη σε ανηφορικό μονοπάτι για 3 km όπου φτάνουμε στο πιο ψηλό σημείο του αγώνα (1.620μ), έχοντας ανέβει συνολικά 2.080μ θετικής υψομετρικής διαφοράς. Έπειτα ξεκινάει η μεγάλη κατάβαση 4 km, που μας οδηγεί στον τερματισμό μέσω της σκάλας Τσεπελόβου.

Τροφοδοσία αθλητών αγώνα Zagori Classic Race 33km

Η δρομική ενασχόληση και ιδιαίτερα αυτή που περιλαμβάνει αποστάσεις μεγάλης διάρκειας, τόσο χρονικά όσο και χιλιομετρικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή πρόσληψη. Η σπουδαιότητα της τροφοδοσίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, για αυτούς που έχουν ανάλογες εμπειρίες μεγάλων αγώνων, φαίνεται να είναι το «κλειδί» για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν εστιάζει μόνο στην επίδοση αλλά και στην ευχαρίστηση που προσφέρει ο αγώνας και παράλληλα στην αποφυγή του «φαινομένου της επιβίωσης».

Βασικό σκεπτικό της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την τροφοδοσία του αγώνα μας, είναι η παροχή στους συμμετέχοντες αθλητές ποικιλίας γεύσεων, η οποία καλύπτει ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η επιλογή και τοποθέτηση των διαφόρων διατροφικών ειδών στους σταθμούς τροφοδοσίας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στους αθλητές να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ενεργειακής κάλυψης των αρχαρίων δρομέων οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν ακόμα και χωρίς διατροφικό πρωτόκολλο. Ο σχεδιασμός τροφοδοσίας τους από τους σταθμούς είναι κατάλληλος για την αποφυγή ενεργειακής απώλειας που πιθανόν να προκύψει από την έλλειψη ανάλογης αγωνιστικής εμπειρίας.

Η προτεινόμενη επιλογή και τοποθέτηση στους σταθμούς τροφοδοσίας πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις και την αντίστοιχη επιστημονική βιβλιογραφία.

Κάθε αγώνας ορεινού τρεξίματος είναι ξεχωριστός και συνάμα κάθε αθλητής είναι μοναδικός. Οι ενδοατομικές διαφορές μεταξύ των αθλητών είναι αρκετές και η προσπάθεια ικανοποίησης τους, τουλάχιστον στο ενεργειακό επίπεδο αποτελεί κίνητρο για όλους εμάς. Συμπληρωματικό και καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της αγωνιστικής τροφοδοσίας έπαιξε η βιωματική μας ενασχόληση σε ατομικό επίπεδο, η δημιουργία αντίστοιχων πρωτοκόλλων σε αθλητές μας, καθώς και οι απόψεις σας που αποτέλεσαν σχεδιαστικό οδηγό μας.

 • *Σ.Θ.Υ.Δ.: Συνολική Θετική Υψομετρική Διαφορά
 • *Μπάρα: Υδατανθράκων & πρωτεϊνών
 • *Αλμυρά: Μπισκότα, πατατάκια, φυστίκια, ψωμί & φέτα γαλοπούλας
 • *Αναψυκτικό: Cola
 • *Φρούτα: Καρπούζι ή μπανάνα κλπ.
kmΣ.Θ.Υ.Δ.ΤοποθεσίαΦυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙΙσοτονικό ΡόφημαΤζελ Nomad HoneyΜπάραΚέικΑποξηραμένα φρούταΑλμυράColaΜπανάνα Dole
4+100mΠΕΡΔΙΚΟΝΕΡΙ
10+290mΚΗΠΟΙ
12.5+150mΚΟΥΚΟΥΛΙ
16+200mΒΙΤΣΑ
18+200mΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ
22.5+400mΚΑΠΕΣΟΒΟ
26+440mΒΡΑΔΕΤΟ
31+300mΣΚΑΛΑ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥ

Η διαδρομή σε μορφή GPX

Μπορείτε να κατεβάσετε τη διαδρομή για τον Zagori Classic Race 33km σε μορφή GPX και να το εισαγάγετε στο ρολόι σας.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Υποχρεωτικός εξοπλισμός Zagori Classic Race 33km

Οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους παγούρι (χωρητικότητας τουλάχιστον 500ml) ή/και ποτήρι για τα ροφήματα στους σταθμούς (νερό, αναψυκτικά κλπ).

Η Διοργάνωση δεν προσφέρει κύπελα υδροδοσίας στους Σταθμούς υποστήριξης. Κάθε αθλητής είναι υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (κύπελο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ) το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Οι ποσότητες υγρών θα προσφέρονται με πρακτικό δοσομετρητή από το προσωπικό των Σταθμών. Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα. Οι αθλητές έχουν την ευθύνη μεταφοράς ενός ή δύο δοχείων για να δέχονται ξεχωριστά νερό και ισοτονικό.

Η μεταφορά σακιδίων υδροδοσίας ή σακιδίων πλάτης ή μέσης γενικότερα, επιτρέπεται. Η εγκατάλειψη σακιδίου κατά μήκος της διαδρομής στα σημεία κεντρικών σταθμών γίνεται με ευθύνη του αθλητή.

Ο κάθε αθλητής έχει δικαίωμα να μεταφέρει πάνω του τον εξοπλισμό που ο ίδιος θεωρεί ως αναγκαίο ώστε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του αγώνα. Η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει τυχαίους ελέγχους για την πληρότητα του εξοπλισμού τόσο κατά την εκκίνηση, όσο και κατά την διάρκεια του αγώνα.

Η Διοργάνωση συνιστά έναν ελάχιστο εξοπλισμό, τον αποκαλούμενο “Εξοπλισμό Επιβίωσης“, ο οποίος είναι ο απολύτως αναγκαίος για έναν αθλητή που αγωνίζεται επί τόσες ώρες συνεχόμενα.

Το προτεινόμενο πακέτο του «Εξοπλισμού Επιβίωσης» αποτελείται από τα εξής:

 • Κινητό τηλέφωνο
 • Mini Φαρμακείο
 • Αδιάβροχο μπουφάν (αναλόγως με τον καιρό)
 • Στερεά τροφή
 • Αλουμινοκουβέρτα
 

Στον παραπάνω εξοπλισμό, ο κάθε αθλητής μπορεί να προσθέσει ζωτικής σημασίας φάρμακα που ενδέχεται να του χρειαστούν, καθώς και άλλα πρακτικής σημασίας αντικείμενα, όπως: 

 • γκέτες
 • κύπελο υγρών
 • μπατόν πεζοπορίας
 • καπέλο ηλίου
 • σκεύασμα ηλεκτρολυτών κ.α.
Προαιρετικός εξοπλισμός

Η Διοργάνωση προτείνει στους αθλητές να μεταφέρουν μικρό σακίδιο πλάτης ή μέσης με κάποια βασικά εφόδια, όπως:

 • γυαλιά,
 • καπέλο,
 • ασκό ή παγούρι με φαρδύ στόμιο,
 • στερεά τροφή της επιλογής τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα ενδιάμεσα των σταθμών.