TeRA 80km

Ένας αγώνας-σταθμός στην ιστορία των ορεινών Ultra

Λίγα λόγια για τον TeRA 80km

Ο T.E.RA είναι ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος, το ανάπτυγμα του οποίου εκτείνεται σε 80 χιλιόμετρα και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα 5100 μέτρα.

Ξεκινά στις 04:30, έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης 20 ώρες από την έναρξή του και έχει 5 ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού (elimination points).

Υψομετρικό προφίλ

iTRA & UTMB

4 iTRA POINTS

RACE CATEGORY

Βασικά στοιχεία αγώνα

Όριο συμμετοχών

Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν το μέγιστο έως και 250 αθλητές.

Όριο τερματισμού αγώνα
20 ώρες από την εκκίνηση του αγώνα.
Χρονικά όρια αποκλεισμού (cut off points)
 1. Μονή Στομίου: 5 ώρες από την έναρξη
 2. Μεγάλο Πάπιγκο (έξοδος από τον σταθμό): στις 9 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη
 3. Μονοδένδρι (έξοδος από τον σταθμό): στις 14 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη
 4. Κήποι (έξοδος από τον σταθμό): στις 16 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη
 5. Τσεπέλοβο: στις 20 ώρες από την έναρξη

Περιγραφή διαδρομής

Η διαδρομή έχει ως εξής:

Τσεπέλοβο – Αβάλος – Σιάδι Μύγας – Νταβάλιστα – Δρακόλιμνη – Καταφύγιο Αστράκας – Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο – Φαράγγι Βίκου – Μονοδένδρι – Βίτσα – Δίλοφο – Κήποι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο.

Ο αγώνας ξεκινά από το Γυμνάσιο Τσεπελόβου. Αφού διασχίσει το χωριό μετά από 1χλμ, μπαίνει σε χωματόδρομο για 3 χιλιόμετρα και στη συνέχεια σε μονοπάτι στο 4,2km. Στα 6,5km συναντά τη θέση «ΣΤΑΝΗ» (υδροδοσία) σε υψόμετρο 1724μ και +630μ υψομετρική. Στα 9,2km μέσα από το πέρασμα στα Μεγάλα Λιθάρια, οι αθλητές θα μπορέσουν να θαυμάσουν δεξιά τους την κορυφή ΓΚΟΥΡΑ και αριστερά τους την κορυφή ΚΡΕΒΒΑΤΙ της οροσειράς της Τύμφης.

Στο 11km (2320μ , +1315)  η διαδρομή διαπερνά το πέρασμα του λαιμού της Τσούκα Ρόσας (Αβαλος), όπου συναντάμε τον 1ο Σταθμό Ανεφοδιασμού. Οι πρώτοι αθλητές θα έχουν την δυσεύρετη ευκαιρία να δουν την ανατολή του ήλιου αλλά και το μεγαλείο του φαραγγιού του Αώου από το ψηλότερο σημείο του αγώνα. Μια εμπειρία πραγματικά αξέχαστη! Η διαδρομή στη συνέχεια κατηφορίζει για 4 χιλιόμετρα μέχρι τη θέση ΚΑΤΣΑΝΟΣ (1665μ, +1375) και βρίσκει την πρώτη απότομη ανηφοριά όπου σε 650μ απόσταση ανεβαίνει 250μ υψομετρικά.

Στο 19,5km, υπάρχει η μαγευτική τοποθεσία ΣΙΑΔΙ ΤΗΣ ΜΥΓΑΣ (1435μ, + 1712). Οι δρομείς θα μπορέσουν να θαυμάσουν την επιβλητική κορυφή της Γκαμήλας που υψώνεται στα νοτιοδυτικά, αλλά και τα πεύκα που φύονται πάνω στα τεράστια βράχια. Μετά από 1,5 χιλιόμετρο μέσα σε πυκνό δάσος και αφού περάσει από τη θέση «ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟ» (1340μ, +1722), το μονοπάτι γίνεται έντονα κατηφορικό. Τα πανύψηλα πεύκα, μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να δει όλη τη βόρεια πλευρά της Τύμφης, προσφέρουν πολύτιμη προστασία από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Στο 23km, 3 περίπου χιλιόμετρα πριν τη Μονή Στομίου, βρίσκεται ο 2ος Σταθμός Ανεφοδιασμού και το 1ο cut off p oint με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 5 ώρες από την έναρξη. Από το σταθμό αυτόν ξεκινά η πιο απαιτητική, ίσως, ανηφόρα του αγώνα, που οδηγεί στο πέρασμα τις «ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ» (υδροδοσία). Μέσα σε 2,5 χιλιόμετρα απόσταση η υψομετρική διαφορά εκτοξεύεται κατά 700μ.

Οι δρομείς, αφού τραβερσάρουν για 2,5 χιλιόμετρα κάτω από τις ορθοπλαγιές της ΝΤΑΒΑΛΙΣΤΑΣ μέχρι τη ρεματιά των αγριοκάτσικων, θα πάρουν μια ανάσα αντικρίζοντας τον κάμπο της Κόνιτσας και τον Αώο που τον διασχίζει. Μετά από μια ακόμη ανηφοριά με +250μ υψομετρική, οι αθλητές βγαίνουν στην ΛΑΚΚΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΜΑΝΗ, στο ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ (1ο Checkpoint) και την ΛΙΜΝΗ ΡΙΖΙΝΑΣ με την πλούσια υδρόβια βλάστηση. Στην αρχή της ανηφόρας που οδηγεί στη περίφημη ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ της Τύμφης υπάρχει θέση υδροδοσίας που εξυπηρετεί στο ανέβασμα των αθλητών στο 31km, αλλά παράλληλα και στο κατέβασμα στο 34km. Στην ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ θα υπάρχει και το 2ο Checkpoint.

Με το ελλειψοειδές της σχήμα εκτείνεται στο αλπικό λιβάδι της Τύμφης, μαγνητίζοντας τους δρομείς. Ένα σπάνιο μέρος για τη χώρα μας. Στο 37km η διαδρομή περνά από το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣ (3ος Σταθμός Ανεφοδιασμού) και μπαίνει σε κατηφορικό κομμάτι που οδηγεί στο Μικρό και στη συνέχεια στο Μεγάλο Πάπιγκο (44km).

Εκεί συναντούμε τον 4ο ΚΕΝΤΡΙΚΟ Σταθμό Ανεφοδιασμού με την δυνατότητα για DROP BAG (οι αθλητές και αθλήτριες που το επιθυμούν θα πρέπει να έχουν παραδώσει το Drop Bag στους διοργανωτές πριν την έναρξη του αγώνα στον χώρο εκκίνησης/τερματισμού στο Γυμνάσιο Τσεπελόβου). Εδώ βρίσκεται και το 2ο cut off point με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 9 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη. Μετά το Μεγάλο Πάπιγκο ξεκινά η κατηφόρα των 4 χιλιομέτρων που οδηγεί στις πηγές του Βοϊδομάτη και βαθιά μέσα στο φαράγγι του Βίκου, όπου οι αθλητές μπορούν να δροσιστούν στον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης. Στο 54,5km βρίσκεται ο 5ος Σταθμός Ανεφοδιασμού στη θέση «ΚΛΗΜΑ».

Μέχρι την απαρχή της Σκάλας του Μονοδενδρίου, οι λάτρεις των βοτάνων, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη βλάστηση του θαυματουργού βαλσαμόχορτου. Η Σκάλα (θέση υδροδοσίας) αποτελεί την δεύτερη απαιτητική ανηφόρα της διαδρομής και μετά από 1,5 χιλιόμετρο και +300 μέτρα υψομετρική, οδηγεί στο Μονοδένδρι όπου θα υπάρχει θέση υδροδοσίας, ο 6ος Σταθμός Ανεφοδιασμού. Στο Μονοδένδρι υπάρχει το 3ο cut off point με χρονικό όριο αποκλεισμού, τις 14 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη. Ακολουθώντας ένα κατάφυτο και πανέμορφο μονοπάτι, ακολουθούν με τη σειρά τα χωριά Βίτσα (4ο Checkpoint) και Δίλοφο (5ο Checkpoint), το πετρόκτιστο γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα και το γεφύρι του Μύλου.

Έπονται οι Κήποι 70km (7ος Σταθμός Ανεφοδιασμού), όπου οι δρομείς θα περάσουν και το 4ο cut off point του αγώνα με χρονικό όριο αποκλεισμού τις 16 ώρες και 30 λεπτά από την εκκίνηση, το Καπέσοβο (8ος Σταθμός Ανεφοδιασμού & Checkpoint), η περιοχή Λούτσα 78km και μέσα από τη Σκάλα Τσεπελόβου, οι αθλητές και οι αθλήτριες κουρασμένοι αλλά γεμάτοι ικανοποίηση που έφτασαν μέχρι το τέλος, θα τερματίσουν στο σημείο από όπου εκίνησαν, στο Γυμνάσιο Τσεπελόβου.

Τροφοδοσία αθλητών αγώνα TeRA 80km

Η δρομική ενασχόληση και ιδιαίτερα αυτή που περιλαμβάνει αποστάσεις μεγάλης διάρκειας, τόσο χρονικά όσο και χιλιομετρικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή πρόσληψη. Η σπουδαιότητα της τροφοδοσίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, για αυτούς που έχουν ανάλογες εμπειρίες μεγάλων αγώνων, φαίνεται να είναι το «κλειδί» για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν εστιάζει μόνο στην επίδοση αλλά και στην ευχαρίστηση που προσφέρει ο αγώνας και παράλληλα στην αποφυγή του «φαινομένου της επιβίωσης».

Βασικό σκεπτικό της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την τροφοδοσία του αγώνα μας, είναι η παροχή στους συμμετέχοντες αθλητές ποικιλίας γεύσεων, η οποία καλύπτει ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η επιλογή και τοποθέτηση των διαφόρων διατροφικών ειδών στους σταθμούς τροφοδοσίας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στους αθλητές να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ενεργειακής κάλυψης των αρχαρίων δρομέων οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν ακόμα και χωρίς διατροφικό πρωτόκολλο. Ο σχεδιασμός τροφοδοσίας τους από τους σταθμούς είναι κατάλληλος για την αποφυγή ενεργειακής απώλειας που πιθανόν να προκύψει από την έλλειψη ανάλογης αγωνιστικής εμπειρίας.

Η προτεινόμενη επιλογή και τοποθέτηση στους σταθμούς τροφοδοσίας πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις και την αντίστοιχη επιστημονική βιβλιογραφία.

Κάθε αγώνας ορεινού τρεξίματος είναι ξεχωριστός και συνάμα κάθε αθλητής είναι μοναδικός. Οι ενδοατομικές διαφορές μεταξύ των αθλητών είναι αρκετές και η προσπάθεια ικανοποίησης τους, τουλάχιστον στο ενεργειακό επίπεδο αποτελεί κίνητρο για όλους εμάς. Συμπληρωματικό και καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της αγωνιστικής τροφοδοσίας έπαιξε η βιωματική μας ενασχόληση σε ατομικό επίπεδο, η δημιουργία αντίστοιχων πρωτοκόλλων σε αθλητές μας, καθώς και οι απόψεις σας που αποτέλεσαν σχεδιαστικό οδηγό μας.

 • *Σ.Θ.Υ.Δ.: Συνολική Θετική Υψομετρική Διαφορά
 • *Μπάρα: Υδατανθράκων & πρωτεϊνών
 • *Αλμυρά: Μπισκότα, πατατάκια, φυστίκια, ψωμί & φέτα γαλοπούλας
 • *Αναψυκτικό: Cola
 • *Φρούτα: Καρπούζι ή μπανάνα κλπ.
ΧλμΣ.Θ.Υ.Δ.ΤοποθεσίαΣταθμός / CheckpointΦυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙΙσοτονικό ΡόφημαΤζελ Nomad HoneyΜπάραΚέικΑποξηραμένα φρούταΑλμυράColaΜπανάνα DoleΖυμαρικάSandwich Τυρί
6,5+600μΣΤΑΝΗ
11+1200μΑΒΑΛΟΣ
23+1600μΜΟΝΗ ΣΤΟΜΙΟΥElim. Point:
5 ώρες λεπτά
31+2700μΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΙΜΝΩΝCheckpoint
32,5+2900μΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗCheckpoint
34+2900μΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΙΜΝΩΝCheckpoint
37+3100μΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣ
44+3150μΜΕΓΑΛΟ ΠΑΠΙΓΚΟElim. Point:
9.5 ώρες
48+3170μΠΗΓΕΣ ΒΟΪΔΟΜΑΤΗ
55+3400μΚΛΗΜΑ
58+3750μΣΚΑΛΑ ΜΟΝΟΔΕΔΡΙΟΥ
60+4000μΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙElim. Point:
14.5 ώρες
62+4060μΒΙΤΣΑCheckpoint
66+4180μΔΙΛΟΦΟCheckpoint
70+4250μΚΗΠΟΙElim. Point:
16.5 ώρες
74+4740μΚΑΠΕΣΟΒΟ
78+5230μΣΚΑΛΑ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥ

Η διαδρομή σε μορφή GPX

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Υποχρεωτικός εξοπλισμός TeRA 80km

Οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους παγούρι (χωρητικότητας τουλάχιστον 500ml) ή/και ποτήρι για τα ροφήματα στους σταθμούς (νερό, αναψυκτικά κλπ).

Η Διοργάνωση δεν προσφέρει κύπελα υδροδοσίας στους Σταθμούς υποστήριξης. Κάθε αθλητής είναι υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (κύπελο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ) το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Οι ποσότητες υγρών θα προσφέρονται με πρακτικό δοσομετρητή από το προσωπικό των Σταθμών. Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα. Οι αθλητές έχουν την ευθύνη μεταφοράς ενός ή δύο δοχείων για να δέχονται ξεχωριστά νερό και ισοτονικό.

Η μεταφορά σακιδίων υδροδοσίας ή σακιδίων πλάτης ή μέσης γενικότερα, επιτρέπεται. Η εγκατάλειψη σακιδίου κατά μήκος της διαδρομής στα σημεία κεντρικών σταθμών γίνεται με ευθύνη του αθλητή.

Επιπλέον στον αγώνα TeRA 80km, προβλέπεται ο παρακάτω υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές στη διάρκεια του αγώνα.

 • Αλουμινοκουβέρτα
 • Φακός κεφαλής & μπαταρίες
 • Mini φαρμακείο
 • Κινητό τηλέφωνο
 • Επιπλέον τροφή (σε στερεά ή υγρή μορφή)

 

Ο κάθε αθλητής έχει δικαίωμα να μεταφέρει πάνω του τον εξοπλισμό που ο ίδιος θεωρεί ως αναγκαίο ώστε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του αγώνα. Η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει τυχαίους ελέγχους για την πληρότητα του εξοπλισμού τόσο κατά την εκκίνηση, όσο και κατά την διάρκεια του αγώνα.

Η Διοργάνωση θα συνδράμει τους αθλητές, με τη μεταφορά και παράδοση ενός (Σάκου Ανεφοδιασμού (drop bag) στο Σταθμό «Πάπιγκο» και στον τερματισμό (Γυμνάσιο Τσεπελόβου. 

Η Διοργάνωση συνιστά έναν ελάχιστο εξοπλισμό, τον αποκαλούμενο “Εξοπλισμό Επιβίωσης“, ο οποίος είναι ο απολύτως αναγκαίος για έναν αθλητή που αγωνίζεται επί 20 συνεχόμενες ώρες.

Το προτεινόμενο πακέτο του «Εξοπλισμού Επιβίωσης» αποτελείται από τα εξής:

 • Αδιάβροχο μπουφάν (αναλόγως με τον καιρό)
 • Φαρμακείο
 

Στον παραπάνω εξοπλισμό, ο κάθε αθλητής μπορεί να προσθέσει ζωτικής σημασίας φάρμακα που ενδέχεται να του χρειαστούν, καθώς και άλλα πρακτικής σημασίας αντικείμενα, όπως: 

 • γκέτες
 • κύπελο υγρών
 • μπατόν πεζοπορίας
 • καπέλο ηλίου
 • γάντια
 • σκεύασμα ηλεκτρολυτών κ.α.
Προαιρετικός εξοπλισμός

Η Διοργάνωση προτείνει στους αθλητές να μεταφέρουν μικρό σακίδιο πλάτης ή μέσης με κάποια βασικά εφόδια, όπως:

 • γυαλιά,
 • καπέλο,
 • ασκό ή παγούρι με φαρδύ στόμιο,
 • στερεά τροφή της επιλογής τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα ενδιάμεσα των σταθμών.
 

Κάθε αθλητής είναι πλέον υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (κύπελο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ) το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Οι ποσότητες υγρών θα προσφέρονται με πρακτικό δοσομετρητή από το προσωπικό των Σταθμών.

Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα. Οι αθλητές έχουν την ευθύνη μεταφοράς ενός ή δύο δοχείων για να δέχονται ξεχωριστά νερό και ισοτονικό.

Η μεταφορά σακιδίων υδροδοσίας ή σακιδίων πλάτης ή μέσης γενικότερα, επιτρέπεται. Η εγκατάλειψη σακιδίου κατά μήκος της διαδρομής στα σημεία κεντρικών σταθμών γίνεται με ευθύνη του αθλητή.Σ

ΣΑΚΟΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (DROP BAG)

Κάθε αθλητής του TeRA 80km δικαιούται να παραδώσει «σάκους ανεφοδιασμού» (drop bags) πριν την έναρξη του αγώνα στον χώρο εκκίνησης/τερματισμού (Γυμνάσιο Τσεπελόβου): 

 • Ο πρώτος σάκος προορίζεται για χρήση στον Σταθμό “Μεγάλο Πάπιγκο”. Η Διοργάνωση αναλαμβάνει τη μεταφορά των σάκων αυτών από την αφετηρία προς το Σταθμό «Μεγάλο Πάπιγκο», όπως επίσης και από τον Σταθμό στον τερματισμό, μετά το πέρασμα των αθλητών. Κάθε αθλητής, φτάνοντας στον τερματισμό, θα μπορεί να παραλαμβάνει και τον σάκο ανεφοδιασμού του, ο οποίος στο μεταξύ θα έχει επιστραφεί.
  Οι αθλητές του TeRA 80km, μπορούν να αφήνουν τα Drop Bag τους υπ’ ευθύνη της Διοργάνωσης μόνο στον Σταθμό του Μεγάλου Παπίγκου. Εφόσον επιλέξουν να αφήσουν σε κάποιον άλλο σημείο πέραν αυτού, θα πρέπει να το κάνουν με δική τους ευθύνη.
 • Ο δεύτερος σάκος, θα παραμείνει για φύλαξη στον Γυμνάσιο Τσεπελόβου έτσι ώστε οι αθλητές, μετά τον τερματισμό τους, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντικείμενα που ενδεχομένως χρειάζονται (πχ στεγνά/καθαρά ρούχα, κλειδιά κλπ).
 
Σε όλους τους αθλητές, θα δοθεί ειδικό καρτελάκι που αναγράφει το BiB number, προκειμένου να τo τοποθετήσουν στον σάκο ανεφοδιασμού του τερματισμού τους. 

 

Η Διοργάνωση δεν διαθέτει drop bags στους αθλητές.
Οι σάκοι των αθλητών στον Τερματισμό θα είναι δικής τους επιλογής (κατά προτίμηση από αδιάβροχο υλικό), ώστε να είναι ανθεκτικοί. 

Επίσης, η Διοργάνωση συνιστά να μη γίνεται άσκοπη κατανάλωση υλικών μιας χρήσης. Οι σάκοι θα περιέχουν οτιδήποτε εκτιμά ο ίδιος ο αθλητής ότι θα χρειαστεί ως υποστήριξη (τροφή, ρουχισμός κλπ). Μέσα στους σάκους απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιουδήποτε αιχμηρού αντικειμένου (μαχαίρια, πηρούνια κλπ), για να αποφευχθούν τυχόν μικροατυχήματα ή φθορές στο περιεχόμενο του σάκου ή και σε αυτό άλλων αθλητών. 

Η Διοργάνωση δεν φέρει ευθύνη για τυχόν θραύση αντικειμένων που περιέχουν οι σάκοι. Τα προσωπικά αντικείμενά που αφήνονται από αθλητές σε Σταθμούς Τροφοδοσίας του αγώνα (όπως πχ σακίδια, υδροδοσία , μπατόν κλπ), δεν αποτελούν ευθύνη της Διοργάνωσης σε περίπτωση απώλειας. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή τους μετά το τέλος του αγώνα.