TeRA

Ένας αγώνας-σταθμός στην ιστορία των ορεινών Ultra

Λίγα λόγια για τον TeRA

Ο T.E.RA είναι ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος, το ανάπτυγμα του οποίου εκτείνεται σε 80 χιλιόμετρα και η θετική του υψομετρική διαφορά υπερβαίνει τα 5100 μέτρα.

Ξεκινά στις 04:30, έχει χρονικό όριο ολοκλήρωσης 20 ώρες από την έναρξή του και έχει 5 ενδιάμεσα χρονικά όρια αποκλεισμού (elimination points).

Υψομετρικό προφίλ

iTRA & UTMB

4 iTRA POINTS

RACE CATEGORY

Βασικά στοιχεία αγώνα

Όριο συμμετοχών

Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν το μέγιστο έως και 250 αθλητές.

Όριο τερματισμού αγώνα
20 ώρες από την εκκίνηση του αγώνα.
Χρονικά όρια αποκλεισμού (cut off points)
 1. Μονή Στομίου: 5 ώρες από την έναρξη
 2. Μεγάλο Πάπιγκο (έξοδος από τον σταθμό): στις 9 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη
 3. Μονοδένδρι (έξοδος από τον σταθμό): στις 14 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη
 4. Κήποι (έξοδος από τον σταθμό): στις 16 ώρες και 30 λεπτά από την έναρξη
 5. Τσεπέλοβο: στις 20 ώρες από την έναρξη

Περιγραφή διαδρομής (ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ 2023)

Βάσει και των τελευταίων προγνωστικών στοιχείων του καιρού, πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες απ’ ότι συνήθως για τις ημέρες του Zagori Mountain Running 2023.

Ως εκ τούτου η διαδρομή του αγώνα TeRA τροποποιείται προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών για την συγκεκριμένη διαδρομή. 

Μετά από τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους τεχνικούς & αθλητικούς συμβούλους μας και με κύριο γνώμονα την ασφάλεια των αθλητών από τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν κατά κύριο λόγο στα χαμηλά σημεία αυτής,, η διαδρομή τροποποιείται και πλέον η απόσταση είναι 60km με συνολική θετική υψομετρική 4250μ (με μικρές αποκλίσεις). Το επικαιροποιημένο “χνάρι” της διαδρομής (GPX αρχείο) θα ανέβει στο επίσημο site μας σε δεύτερο χρόνο και θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα η διαδρομή:

Από την έναρξη του αγώνα, μέχρι και το καταφύγιο της Αστράκας (37ο km), η διαδρομή του TeRA παραμένει ως έχει.

Από το καταφύγιο της Αστράκας και μετά, δεν κατεβαίνουμε στο Πάπιγκο όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά συνεχίζουμε για τα επόμενα 10km, ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια διαδρομή που ακολουθεί και ο αγώνας των 44km, δηλαδή περνάμε από τη λίμνη Ρομπόζη, τον Μέγα Λάκκο και στη συνέχεια από τον Αυγερινό. Στο σημείο αυτό οι αγώνες TeRA & 44km ξεχωρίζουν και πάλι. Το νέο ΤeRA συνεχίζει την κορυφογραμμή του Αυγερινού και οδηγεί προς το χωριό Βραδέτο. Κατεβαίνει τη σκάλα Βραδέτου και έπειτα στο Καπέσοβο. Από το Καπέσοβο, ακολουθούμε την ίδια διαδρομή με αυτή που είχε σχεδιαστεί αρχικά (ΤeRA 80km) έως και τον τερματισμό.

Σχεδιάζοντας την έκτακτη αυτή τροποποίηση, πετύχουμε να κινούνται οι αθλητές σε συνθήκες με μέγιστη θερμοκρασία του 26οC, δεδομένου ότι ως επί το πλείστον θα βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα.

Τροφοδοσία αθλητών αγώνα TeRA 80km

Η δρομική ενασχόληση και ιδιαίτερα αυτή που περιλαμβάνει αποστάσεις μεγάλης διάρκειας, τόσο χρονικά όσο και χιλιομετρικά, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή πρόσληψη. Η σπουδαιότητα της τροφοδοσίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, για αυτούς που έχουν ανάλογες εμπειρίες μεγάλων αγώνων, φαίνεται να είναι το «κλειδί» για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν εστιάζει μόνο στην επίδοση αλλά και στην ευχαρίστηση που προσφέρει ο αγώνας και παράλληλα στην αποφυγή του «φαινομένου της επιβίωσης».

Βασικό σκεπτικό της ομάδας που είναι υπεύθυνη για την τροφοδοσία του αγώνα μας, είναι η παροχή στους συμμετέχοντες αθλητές ποικιλίας γεύσεων, η οποία καλύπτει ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η επιλογή και τοποθέτηση των διαφόρων διατροφικών ειδών στους σταθμούς τροφοδοσίας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στους αθλητές να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσπάθεια ενεργειακής κάλυψης των αρχαρίων δρομέων οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν ακόμα και χωρίς διατροφικό πρωτόκολλο. Ο σχεδιασμός τροφοδοσίας τους από τους σταθμούς είναι κατάλληλος για την αποφυγή ενεργειακής απώλειας που πιθανόν να προκύψει από την έλλειψη ανάλογης αγωνιστικής εμπειρίας.

Η προτεινόμενη επιλογή και τοποθέτηση στους σταθμούς τροφοδοσίας πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις και την αντίστοιχη επιστημονική βιβλιογραφία.

Κάθε αγώνας ορεινού τρεξίματος είναι ξεχωριστός και συνάμα κάθε αθλητής είναι μοναδικός. Οι ενδοατομικές διαφορές μεταξύ των αθλητών είναι αρκετές και η προσπάθεια ικανοποίησης τους, τουλάχιστον στο ενεργειακό επίπεδο αποτελεί κίνητρο για όλους εμάς. Συμπληρωματικό και καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της αγωνιστικής τροφοδοσίας έπαιξε η βιωματική μας ενασχόληση σε ατομικό επίπεδο, η δημιουργία αντίστοιχων πρωτοκόλλων σε αθλητές μας, καθώς και οι απόψεις σας που αποτέλεσαν σχεδιαστικό οδηγό μας.

 • *Σ.Θ.Υ.Δ.: Συνολική Θετική Υψομετρική Διαφορά
 • *Μπάρα: Υδατανθράκων & πρωτεϊνών
 • *Αλμυρά: Μπισκότα, πατατάκια, φυστίκια, ψωμί & φέτα γαλοπούλας
 • *Αναψυκτικό: Cola
 • *Φρούτα: Καρπούζι ή μπανάνα κλπ.
ΧλμΣ.Θ.Υ.Δ.ΤοποθεσίαΣταθμός / CheckpointΦυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙΙσοτονικό ΡόφημαΤζελ Nomad HoneyΜπάραΚέικΑποξηραμένα φρούταΑλμυράColaΜπανάνα DoleΖυμαρικάSandwich Τυρί
6,5+600mΣΤΑΝΗ
11+1200mΑΒΑΛΟΣ
23+1600mΜΟΝΗ ΣΤΟΜΙΟΥElim. Point:
5 ώρες
31+2700mΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΙΜΝΩΝCheckpoint
32,5+2900mΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗCheckpoint
34+2900mΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΙΜΝΩΝCheckpoint
37+3100mΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΣΤΡΑΚΑΣElim. Point:
8 ώρες & 15 λεπτά
40,2+3350mΛΙΜΝΗ ΡΟΜΠΟΖΗ
44+3500mΚΡΟΥΝΑ
47+3760mΑΥΓΕΡΙΝΟΣ
53+3800mΒΡΑΔΕΤΟ
58+4290mΣΚΑΛΑ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟΥ

Η διαδρομή σε μορφή GPX

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ & ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Υποχρεωτικός εξοπλισμός TeRA

Οι αθλητές θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους παγούρι (χωρητικότητας τουλάχιστον 500ml) ή/και ποτήρι για τα ροφήματα στους σταθμούς (νερό, αναψυκτικά κλπ).

Η Διοργάνωση δεν προσφέρει κύπελα υδροδοσίας στους Σταθμούς υποστήριξης. Κάθε αθλητής είναι υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (κύπελο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ) το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Οι ποσότητες υγρών θα προσφέρονται με πρακτικό δοσομετρητή από το προσωπικό των Σταθμών. Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα. Οι αθλητές έχουν την ευθύνη μεταφοράς ενός ή δύο δοχείων για να δέχονται ξεχωριστά νερό και ισοτονικό.

Η μεταφορά σακιδίων υδροδοσίας ή σακιδίων πλάτης ή μέσης γενικότερα, επιτρέπεται. Η εγκατάλειψη σακιδίου κατά μήκος της διαδρομής στα σημεία κεντρικών σταθμών γίνεται με ευθύνη του αθλητή.

Επιπλέον στον αγώνα TeRA 80km, προβλέπεται ο παρακάτω υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές στη διάρκεια του αγώνα.

 • Αλουμινοκουβέρτα
 • Φακός κεφαλής & μπαταρίες
 • Mini φαρμακείο
 • Κινητό τηλέφωνο
 • Επιπλέον τροφή (σε στερεά ή υγρή μορφή)

Ο κάθε αθλητής έχει δικαίωμα να μεταφέρει πάνω του τον εξοπλισμό που ο ίδιος θεωρεί ως αναγκαίο ώστε να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του αγώνα. Η Διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιήσει τυχαίους ελέγχους για την πληρότητα του εξοπλισμού τόσο κατά την εκκίνηση, όσο και κατά την διάρκεια του αγώνα.

Η Διοργάνωση συνιστά έναν ελάχιστο εξοπλισμό, τον αποκαλούμενο “Εξοπλισμό Επιβίωσης“, ο οποίος είναι ο απολύτως αναγκαίος για έναν αθλητή που αγωνίζεται επί 20 συνεχόμενες ώρες.

Το προτεινόμενο πακέτο του «Εξοπλισμού Επιβίωσης» αποτελείται από τα εξής:

 • Αδιάβροχο μπουφάν (αναλόγως με τον καιρό)
 • Φαρμακείο
 

Στον παραπάνω εξοπλισμό, ο κάθε αθλητής μπορεί να προσθέσει ζωτικής σημασίας φάρμακα που ενδέχεται να του χρειαστούν, καθώς και άλλα πρακτικής σημασίας αντικείμενα, όπως: 

 • γκέτες
 • κύπελο υγρών
 • μπατόν πεζοπορίας
 • καπέλο ηλίου
 • γάντια
 • σκεύασμα ηλεκτρολυτών κ.α.
Προαιρετικός εξοπλισμός

Η Διοργάνωση προτείνει στους αθλητές να μεταφέρουν μικρό σακίδιο πλάτης ή μέσης με κάποια βασικά εφόδια, όπως:

 • γυαλιά,
 • καπέλο,
 • ασκό ή παγούρι με φαρδύ στόμιο,
 • στερεά τροφή της επιλογής τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα ενδιάμεσα των σταθμών.
 

Κάθε αθλητής είναι πλέον υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (κύπελο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ) το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Οι ποσότητες υγρών θα προσφέρονται με πρακτικό δοσομετρητή από το προσωπικό των Σταθμών.

Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα. Οι αθλητές έχουν την ευθύνη μεταφοράς ενός ή δύο δοχείων για να δέχονται ξεχωριστά νερό και ισοτονικό.

Η μεταφορά σακιδίων υδροδοσίας ή σακιδίων πλάτης ή μέσης γενικότερα, επιτρέπεται. Η εγκατάλειψη σακιδίου κατά μήκος της διαδρομής στα σημεία κεντρικών σταθμών γίνεται με ευθύνη του αθλητή.Σ

ΣΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΗ

Κάθε αθλητής δικαιούται να παραδώσει ένα «σάκο αθλητή» στο Τσεπέλοβο, πριν την έναρξη του αγώνα στον χώρο εκκίνησης/τερματισμού (Γυμνάσιο Τσεπελόβου) έτσι ώστε, μετά τον τερματισμό τους, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αντικείμενα που ενδεχομένως χρειάζονται (πχ στεγνά/καθαρά ρούχα, κλειδιά κλπ).

Σε όλους τους αθλητές, θα δοθεί ειδικό καρτελάκι που αναγράφει το BiB number, προκειμένου να τo τοποθετήσουν στον σάκο τους. Μετά το πέρας του αγώνα, οι αθλητές θα μπορούν να παραλάβουν το σάκο τους, επίσης από το ίδιο σημείο (Γυμνάσιο Τσεπελόβου).

Η Διοργάνωση δεν διαθέτει σάκους bags στους αθλητές.

Οι σάκοι των αθλητών στον Τερματισμό θα είναι δικής τους επιλογής (κατά προτίμηση από αδιάβροχο υλικό, πχ νάυλον σακούλες με κορδόνι), ώστε να είναι ανθεκτικοί. 

Επίσης, η Διοργάνωση συνιστά να μη γίνεται άσκοπη κατανάλωση υλικών μιας χρήσης. Οι σάκοι θα περιέχουν οτιδήποτε εκτιμά ο ίδιος ο αθλητής ότι θα χρειαστεί ως υποστήριξη (τροφή, ρουχισμός κλπ). Μέσα στους σάκους απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιουδήποτε αιχμηρού αντικειμένου (μαχαίρια, πηρούνια κλπ), για να αποφευχθούν τυχόν μικροατυχήματα ή φθορές στο περιεχόμενο του σάκου ή και σε αυτό άλλων αθλητών. Κάθε αθλητής, φτάνοντας στον τερματισμό θα μπορεί να παραλαμβάνει και τον σάκο του, ο οποίος στο μεταξύ θα έχει επιστραφεί.

Η Διοργάνωση δεν φέρει ευθύνη για τυχόν θραύση αντικειμένων που περιέχουν οι σάκοι. Τα προσωπικά αντικείμενά που αφήνονται από αθλητές σε Σταθμούς Τροφοδοσίας του αγώνα (όπως πχ σακίδια, υδροδοσία , μπατόν κλπ), δεν αποτελούν ευθύνη της Διοργάνωσης σε περίπτωση απώλειας. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υπεύθυνοι για την περισυλλογή τους μετά το τέλος του αγώνα.