Cultural Services

Με μεγάλη χαρά, η Οργανωτική Επιτροπή του 8ου “Zagori Mountain Running” συμμετέχει στην μεγάλη προσπάθεια του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» να μεταδοθεί μέσα από αγώνες δρόμου και ορεινού τρεξίματος, το μήνυμα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων οι οποίοι θα γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών στην Ελλάδα! Ηδη πέρυσι, στους Κήπους κατά την δεύτερη ημέρα των αγώνων του Zagori Mountain Running, ένας σημαντικός αριθμός αθλητών κι επισκεπτών ενημερώθηκαν κι έγιναν εθελοντές δότες, αποδεικνύοντας γιατί ο αθλητισμός είναι συνυφασμένος με την αγάπη για την φύση ,τον άνθρωπο και την κοινωνική προσφορά. Για μία ακόμη χρονιά λοιπόν, την Κυριακή 22 Ιουλίου στην πλατεία των Κήπων θα βρίσκεται εξειδικευμένο προσωπικό του συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” για να ενημερώσει όσους επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου OΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, έχει Πρόεδρο την κα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και δημιουργήθηκε για να συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, που μέχρι πριν λίγα χρόνια, ήταν πολύ μικρός. Η προσπάθεια αυτή γίνεται για να βοηθήσει ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, που πάσχουν από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, αλλά δεν βρίσκουν κατάλληλο δότη μέσα από το συγγενικό τους περιβάλλον, κάτι που συμβαίνει στο 70% των ασθενών.

Η Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αποτελεί την μοναδική θεραπεία για τους ασθενείς αυτούς και κάθε χρόνο στη χώρα μας περίπου 150 άτομα αναζητούν συμβατό δότη, από την Παγκόσμια Γραμματεία.

Δότης μπορεί να γίνει κάθε άτομο ηλικίας 18-45 ετών. Η διαδικασία της συλλογής των αιμοποιητικών κυττάρων είναι απολύτως ασφαλής, και σήμερα έχει απλοποιηθεί και γίνεται με έναν τρόπο παρόμοιο της αιμοδοσίας, που διαρκεί 2-3 ώρες και επιτρέπει στον δότη μετά από αυτό να επιστρέψει στο σπίτι ή στην εργασία του χωρίς κανένα πρόβλημα. Τα αιμοποιητικά κύτταρα που συλλέγονται για να χορηγηθούν στον ασθενή, αναπλάθονται μέσα σε λίγες μέρες.

Στο Παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών είναι εγγεγραμμένοι 32 εκκατομύρια. Ο αριθμός των Ελλήνων Εθελοντών δοτών που είναι καταχωρημένοι στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και στην Παγκόσμια Γραμματεία (BMDW) είναι 130.000 και συνεχώς αυξάνεται, κυρίως χάρις στο έργο του ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, που μέσα σε 4,5 χρόνια έχει εγγράψει 70.000 εθελοντές και έχει ήδη προσφέρει 25 μοσχεύματα σε ασθενείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού.

Το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα, έχει επιτευχθεί, γιατί η Ελληνική κοινωνία αλλά και πολλοί φορείς, έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια μας και όλοι μαζί αγωνιζόμαστε για να προσφέρουμε ζωή και ελπίδα σε ανθρώπους που αγωνίζονται για την ζωή τους.

Αυτό ελπίζουμε να πράξουν και όλοι όσοι θα συμμετάσχουν στο 8ο Zagori Mountain Running 2018, γιατί συμβάλλοντας σε τέτοια προσπάθεια κερδίζουμε την πιο σημαντική νίκη! Σώζουμε την ζωή ενός συνανθρώπου μας! Περισσότερες πληροφορίες για τον σύλλογο: www.oramaelpidas.gr