Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, αποτελεί τα τελευταία χρόνια μία από τις εκφρασμένες πολιτικές του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού. Διακρίνεται δε στις εξής κατηγορίες:

  1. Τουρισμός  Αθλητικών Διοργανώσεων
  2. Τουρισμός Αθλητικής Αναψυχής-Περιπέτειας
  3. Προπονητικός Τουρισμός

Το “Zagori Mountain Running“, η μεγαλύτερη διοργάνωση ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα,  πραγματοποιείται εδώ και οκτώ χρόνια , συγκεντρώνοντας  περισσότερες από 2000 συμμετοχές αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει  αναμφίβολα ωφελήσει σημαντικά την τοπική οικονομία της περιοχής του Ζαγορίου κατά την περίοδο διεξαγωγής των αγώνων (κάθε δεύτερο  15/θήμερο Ιουλίου) κι έχει συμβάλλει καθοριστικά στην περεταίρω  τουριστική ανάπτυξη του Ζαγορίου. Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, επισκέπτονται για διακοπές την περιοχή ,με αφορμή τους αγώνες, γνωρίζουν την μοναδική φύση, την πολιτιστική κι αρχιτεκτονική κληρονομιά, την φιλοξενία και την παραδοσιακή κουζίνα του Ζαγορίου.

Η επίδραση του “Zagori Mountain Running”  στην προβολή της περιοχής, αποτέλεσε αντικείμενο περιπτωσιακής μελέτης (case study) για την Γιώτα Πολατίδου, Διδάκτωρ του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, η οποία όλα αυτά τα χρόνια έζησε και ζει από κοντά, την εξέλιξη της διοργάνωσης και την τεράστια απήχηση σε χιλιάδες αθλητές που ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο. Το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησε, περιλήφθηκε στο βιβλίο, “Διοίκηση Αθλητικού Τουρισμού” του Κωνσταντίνου Αλεξανδρή και γράφηκε στο πλαίσιο του αντικειμένου  της που είναι οι  διεθνείς διοργανώσεις υπαιθρίων δραστηριοτήτων και πιο συγκεκριμένα οι αθλητικές διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος μικρών και μεγάλων αποστάσεων. 

Στόχος της μελέτης ήταν να παρουσιάσει τις επιδράσεις της διοργάνωσης Zagori Mountain Running, στην ανάδειξη της τουριστικής εικόνας της περιοχής (destination image) και στην καθιέρωσή της ως διεθνής προορισμός αθλητικού τουρισμού.

Ευχαριστούμε θερμά την Γιώτα Πολατίδου για την παρουσίαση της διοργάνωσης  και τα οφέλη που απορρέουν από την διεξαγωγή της.

Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη εκκίνηση των αγώνων, νιώθουμε μεγάλη χαρά για όλα όσα ζήσαμε μαζί με όλους τους φίλους του αγώνα στα μονοπάτια του Ζαγορίου κι ετοιμαζόμαστε για το 9ο Zagori Mountain Running, στις 19-21 Ιουλίου.